2017. november 20., hétfő

Földi paradicsom ajánló-szinhaz.org

https://szinhaz.org/csak-szinhaz/csak-szinhaz-budapest/2017/11/10/foldi-paradicsom-magyarorszagi-osbemutatot-tart-kv-tarsulat/

ER 10. PÉNTEK, 9:01
Caryl Churchill darabját november 26-án láthatja első alkalommal a hazai közönség a Trafóban Ördög Tamás rendezésében.
Az alkotók ajánlója:
Az idén 10 éves KV Társulat saját, kortárs magyar bemutatói mellett küldetésének érzi, hogy a magyar közönségnek bemutassa a nemzetközi kortárs drámairodalom világhírű szerzőinek itthon még nem játszott műveit. Caryl Churchill színdarabját a magyar nézők Upor László nagyszerű fordításában ismerhetik meg, a darabban szereplő verses betétek pedig Háy János fordításai.
Caryl Churchill: Földi paradicsom (Cloud 9) című darabjának színrevitele magyarországi ősbemutató. A szerző írói személyisége és a darab tematikája pontosan illeszkedik a KV Társulat művészeti koncepciójába. Az 1979-es Földi paradicsom abszurd humorú tragikomédia. Az évszázadokon átívelő családtörténet témája univerzális: a nő és a férfi családban betöltött szerepének kérdését két különböző társadalmi közegbe és korszakba helyezve vizsgálja. Az első felvonás egy brit gyarmaton játszódik a XIX. században, a második az 1970-es években valahol Angliában, de a szereplők ugyanazok – a két felvonás között csak egy generációnyit öregszenek. Látjuk őket egy olyan korban, ahol a családi, társadalmi, nemi szerepek megkérdőjelezhetetlenek – és egy olyanban is, ahol ezek mind szabadon és nyitottan vannak kezelve.
A szereplők személyén, sorsukon és elfojtásaikon keresztül az elnyomás, mint univerzális téma jelenik meg: a darab párhuzamot von a gyarmati rabszolgaság és mondjuk a családon belüli szexuális rabság között. Ezeknek az emberi határhelyzeteknek a feldolgozása, vitatása adja a nem mellesleg szórakoztatóan és végtelen empátiával megírt szöveg erejét. Ahogy a szereplők szenvednek, lázadnak, kitörnek, új életet kezdenek, majd berendeznek maguknak egy új életet: példájukon keresztül házassággal, családdal, tekintéllyel, tradícióval, nemi szerepekkel kapcsolatos, mindannyiunkat érintő, mai napig aktuális kérdések szólalnak meg. A Földi paradicsomban tudatosan és pontos céllal keverednek a nemi szerepek; szerzői utasítás szerint egyes női karaktereket férfi színész játszik és fordítva. Az első felvonásban számtalan szürreálisan komikus helyzet adódik ezekből a shakespeare-i szerepcserékből.
A második rész olyan korban játszódik, ahol a társadalom – elvileg – elfogadóbb és nyitottabb a szexuális identitáskeresés iránt. A szereplők (ebben a részben minden színész a saját nemét játssza) mégis kétségbeesetten keresik különféle formációkkal kísérletezve a működőképes kapcsolatot és ideális családmodellt. A zavarodottság és a magány talán a mában még szomorúbb, mint az első részben. Vajon van remény egy korszerű és működő családmodellt kialakítani, amelynek minden tagja megbecsült és egyenrangú félként vesz részt a közösségben?
A K V Társulat magyarországi ősbemutatója
Caryl Churchill: Földi paradicsom 
Rendező: Ördög Tamás
Ősbemutató: 2017. november 26. 20.00
További előadások: 2017. november 29. 18.00, 2017. december 9. 20.30
Helyszín: Trafó Klub – Trafó Kortárs Művészetek Háza (IX. Liliom u. 41.)
Az előadás 18 éven felüli nézőknek ajánlott.
Fordító: Upor László
Dramaturg: Bíró Bence
A versbetéteket fordította: Háy János
Szereplők: Jászberényi Gábor, Messaudi Emina (e.h.), Schmied Zoltán, Szabó Zoltán, 
Száger Zsuzsa, Terhes Sándor, Urbanovits Krisztina
Produkciós asszisztens: Cseh Adrienn
Látvány: Giliga Ilka-Mucsi Balázs
Rendező: Ördög Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése